Skip to main content

UNA HISTÒRIA DIVERTIDA

 

El passat dia 27 de febrer, en Lluís Tomàs, observador durant 20 anys de l'Institut d'Astrofísica de Canàries en l'Observatori del Teide, va desenvolupar de manera molt entretinguda i didàctica un tema poc tractat habitualment, com és la història del Calendari.

La conferència es va iniciar amb l'exposició de les diferents maneres de comptar els mesos segons l'aspecte o segons la posició de la Lluna, així com de les diverses llargades que poden tenir els anys segons les efemèrides que es tinguin en compte per definir-los. Això ens porta al problema de compaginar un nombre sencer de llunes en un any i de la complexitat que representa poder solventar-ho.

Es van enfocar alguns dels diversos calendaris que s'han establert al llarg dels anys, des de l'època de l'Imperi Romà fins al nostres dies, posant èmfasi en les diferents reformes que han tingut lloc, i molt especialment la que es va formular amb l'arribada del Papa Gregori XIII, i que avui es coneix com la "Reforma Gregoriana". 

L'astrònom Cristopher Clavius juntament amb Luigi Lilio, metge i astrònom, van ser els artífexs d'aquesta important reforma.

 

 

Es va posar en evidència que el còmput del temps és un tema cada vegada més transcendent, al qual s'hi dediquen no pocs esforços a nivell internacional, com ho demostren les continuades sessions a les Nacions Unides on es debat actualment la conveniència de la supressió dels segons intercalars.

 

Nacions Unides. Sessió de 23 gener 2012 sobre els segons intercalars

 

 

 

 

  • Creat fa .