Skip to main content

TRANSITS DELS PLANETES INTERIORS

 

 

Amb motiu del pas de Venus davant del Sol que, com tots sabeu, es va produir el dia 6 de juny d'enguany, en Josep M. Casals, de l'Agrupació Astronòmica d'Osona, ens va oferir el passat dia 4 de juny una conferència amb el títol general de TRÀNSITS DELS PLANETES INTERIORS.

En la presentació, l'autor es va referir a qüestions de nomenclatura, atès que hi ha diferents tipus de passos d'un astre davant un altre, malgrat essencialment es tracta del mateix fenòmen. Així mateix, va definir els "quatre temps de contacte" que es tenen en compte en les observacions dels trànsits.

Una part molt interessant de l'exposició va estar dedicada a la història de l'observació dels trànsits de Mercuri i Venus, des de la primera realitzada pel francès Gassendi  l'any 1631, que va ser un trànsit de Mercuri.

El fenòmen del trànsit i les seves periodicitats, així com la seva visibilitat des de diferents punts de la Terra, va ser abastament explicat de forma entenedora i didàctica, amb tota mena de detalls i anècdotes.

La presentació en pdf la trobareu en el web de la SCG, a l'àrea de socis, apartat "Articles Gnomònics".

 Agraïm un cop més a l'amic Josep Ma Casals la seva col·laboració i disponibilitat per desplaçar-se des d'Osona a la seu de la SCG per presentar-nos una nova i interessant conferència. Aquesta ja és l'última que tenim programada per al present curs; així doncs, fins al curs vinent i bon estiu a tothom!

 

  • Creat fa .