Skip to main content

NOVA CREACIÓ D'EN JOAN OLIVARES I EN RAFAEL AMORÓS

 

 Aquest cop ha estat Reus la ciutat que acull un nou rellotge de sol monumental signat per en Joan Olivares i en Rafael Amorós.

Durant la trobada a Otos el passat mes d'abril,  vam tenir ocasió de parlar-ne i d'examinar-ne la maqueta. Avui, ja és una impactant realitat.

El rellotge es troba en una rotonda de nova construcció a l'avinguda Bellissens de Reus, en l'encreuament amb els carrers de Carles Riba i del Treball (coordenades 41,150 N   1,115 E). 

Es tracta d'un rellotge solar declinant, inclinat i digital, en el qual el nostre soci Joan Olivares ha volgut traslladar la complicada geometria astronòmica sobre la figura geomètrica més elemental: el triangle, emprant materials purs (acers) que n’accentuen la senzillesa de línies, i en destaquen l’aspecte escultòric de l’obra.

Se l'anomena declinant perquè les seves cares miren a Orient i Occident; inclinat, perquè les cares tenen una inclinació de 30º respecte de la vertical; i digital, perquè no és l’ombra del gnòmon el que es mou sobre l’esfera de les línies horàries, sinó les xifres horàries que es projecten sobre el gnòmon i hi transiten al llarg del dia. 

El rellotge consta de dues peces metàl·liques construïdes en acer inoxidable (esfera horària) i en acer corten (gnòmon). En la seva trajectòria diària, els raigs de sol travessen els forats de les xifres horàries, practicats sobre l’esfera horària, i projecten aquestes xifres sobre la placa del gnòmon. Aquesta disposa d’una fina línia d’acer inoxidable que fa el paper d’indicador horari. Aquella xifra que se situï sobre la línia ens indica l’hora solar en cada moment del dia.

En el dibuix adjunt, el rellotge solar ens indica les 9 del matí. 

 

Les dimensions s'expressen en el gràfic següent:

 

 

Volem donar des d'aquí la nostra més cordial enhorabona a en Joan Olivares i a en Rafael Amorós per aquesta nova mostra de l'alta qualitat que impregna tota la seva obra conjunta. 

 

 

 

 

  • Creat fa .