Skip to main content

EL ROC DE LES HORES

 El nostre soci Joan Vázquez durant la seva exposició

 

El dia 17 de maig, el nostre company Joan Vázquez va pronunciar una conferència a l'Institut La Mercè, sobre una formació muntanyosa situada al municipi d'Oliana. Aquest promontori té un penya-segat amb dues particularitats remarcables des del punt de vista gnomònic: està orientat perfectament en direcció Nord-Sud, i la base sobre la qual reposa és un terreny inclinat els graus adequats per a la latitud on es troba. Dues característiques que fa que puguem parlar d'un "rellotge de sol equatorial gegantí", del qual el Roc de les Hores en seria el gnòmon.

 

 

El Roc de les Hores fotografiat al migdia, prop del solstici d'hivern. S'observa una ombra estreta paral·lela al penya-segat, que a mesura que avança el dia, es projectarà sobre el pla de la dreta.

 

El nostre soci, encuriosit per les explicacions de la gent més antiga del lloc, que conten com, en les èpoques de més activitat en el camp, el Roc de les Hores els servia per saber l'hora en tot moment simplement observant l'ombra que aquest projectava, va fer un complet treball de camp consistent a fotografiar aquest plec muntanyós, sempre des del mateix punt, uns quants dies al mes i a les mateixes hores, durant el període d'un any. Els resultats d'aquest treball fotogràfic li ha permès realitzar un interessant estudi sobre aquest Roc, i comprovar que les ombres que va projectant sobre la seva base durant tot l'any, especialment primavera i estiu, el converteixen en un veritable "instrument de la mesura del temps", el qual, a més, es pot consultar no solament des d'Oliana, sinó des de vàries poblacions del voltant que també, en el passat, es refiaven del Roc de les Hores per organitzar les seves feines diürnes quan treballaven al camp.

El nostre president, Jaume Ventura, agraint la intervenció de Joan Vázquez

La xerrada, que va ser molt interessant i curiosa, va estar plena d'anècdotes i referències a aquesta història recent de la nostra pagesia.

 ---------------------------

Amb aquesta conferència es dóna per acabat el cicle de conferències del present curs, que la SCG ha organitzat majoritàriament en l'Institut La Mercè, a qui donem les gràcies un cop més pel seu acolliment.