Skip to main content

Consulta per a la Reforma Horària

Reforma horaria

La Comissió Europea consulta la ciutadania sobre la continuïtat o l'eliminació del canvi d'hora dos cops a l'any.

El procés participatiu en línia estarà obert fins al 18 d'agost del 2018.

La Comissió Europea ha obert una consulta pública en línia perquè els ciutadans de la UE opinin sobre la continuïtat o l’eliminació del canvi d'horari que es realitza a començament de la primavera i de la tardor. El procés participatiu és obert des del passat 4 de juliol i durarà fins al 18 d’agost i qualsevol ciutadà, empresa, organització o autoritat pública de la Unió Europea hi podrà participar.

Amb aquest motiu, la Representació de la Comissió europea organitza un esmorzar-col·loqui per parlar sobre el canvi horari el dia 20 de juliol, a les 9:30, a l'Aula Europa, al Pg. de Gràcia 90 de Barcelona. Hi participaran el Sr Fabián Mohedano, impulsor del "Pacte per a la Reforma Horària", la Dra. Trinitat Cambras, professora de la Universitat de Barcelona, el Sr. Xavier Farriols, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, i el Sr. Ferran Tarradellas, director de la Representació. Moderador: el Sr. Tomàs Molina, meteoròleg.

 

 

El qüestionari de la consulta conté 5 preguntes, la primera sobre quina és l’experiència general amb el canvi de l'hora d'hivern a l'hora d'estiu i a la inversa; una altra demana el parer sobre si s’està a favor de “mantenir els actuals ajustaments entre l’estiu i l’hivern a tots els països de la UE” o, al contrari, es recolza “l’abolició d’aquests canvis a tots els països membres”. En el cas de ser eliminat el canvi d’hora, es pregunta a la ciutadania si preferiria “mantenir sempre l’horari d’estiu” o quedar-se “permanentment en l’horari d’hivern”. I finalment, en la darrera qüestió es demana els motius pels quals s’està a favor del canvi: la salut, l’estalvi energètic o la falta d'estalvi energètic, les activitats d'oci nocturnes, la seguretat viària, el funcionament del mercat interior (comerç transfronterer, organització de transports, comunicacions ...) o qualsevol altre motiu.

Des dels seus inicis l’any 2014, la Reforma Horària ha demanat a les instàncies europees competents la supressió del canvi d’hora d’estiu i d’hivern. Si finalment s’aprova la dissolució del canvi d’hora, la Unió Europea no seria la primera regió en aturar aquest hàbit als rellotges: Islàndia, Bielorrússia, Rússia i Turquia ja ho han fet.

Respecte quin és el millor horari, el d’hivern o el d’estiu, durant la XXVI Reunió Anual de la Sociedad Española del Sueño (SES) l'abril passat a Barcelona, la SES va arribar a la conclusió que era millor mantenir l'horari d'hivern, pel fet que, si no, els dies d'hivern queden massa foscos al matí, amb la qual cosa es tendiria a endarrerir encara més els horaris al vespre. Ara bé, segons la SES, tots dos horaris tenen pros i contres. Per la SES, a nivell europeu tampoc té tanta transcendència quin horari s’escull, tot i que sempre s'ha d'assumir que per a un mateix fus horari, les persones que viuen més a l'est és lleven abans que les que viuen més a l'oest, degut a la llum del sol.