Skip to main content

INDICADORS SOLARS NATURALS

Joan Vázquez durant la seva exposició 

 El passat dia 22 de gener, a la seu del Centre Excursionista Farners, de Santa Coloma de Farners, tingué lloc l'anunciada conferència-col·loqui sobre indicadors solars naturals. El nostre soci Joan Vázquez va assistir com a conferenciant invitat i va presentar el seu treball sobre el Roc de les Hores d'Oliana, que va servir d'introducció al col·loqui i a l'exposició de les troballes dels membres d'aquest centre excursionista, que apunten a altres indicadors solars naturals, aquests als cingles de Collsacabra, dels quals se sap que els habitants de la zona coneixien pel fet de senyalar determinades hores.

La trobada va ser molt positiva, amb assistència de persones molt interessades en aquest tema.

Serra de Cabrera

Aquest centre es planteja fer una ruta excursionista, pel peu de tota la serra, plena de caigudes verticals com l'Agullola, un penyasegat impressionant, que destaca a la fotografia. Per poder dur a terme aquest projecte, prèviament s'hauria de fer un estudi en profunditat i recopilar quin trencat acumula més marques, llegendes, etc., que possiblement seria l'Agullola. En Joan Vázquez ens comenta haver pres nota del següent text imprès en un calendari, en què dóna l'Agullola como a referència dels treballadors de la zona.

Collsacabra i l'Agullola

L'Agullola de Rupit. El dit d'en Serrallonga

Penyal descomunal
després de la cinglera
ets fita o ets senyal
de tanta gent feinera
que viu per aquest cims
i roquerars i abisnis.

Si bé els possibles indicadors solars dels cingles de Collsacabra aparentment no senyalen tantes hores com el Roc de les Hores, el més probable és que s'arribin a complementar i pensem que és important la proposta d'en Joan Vázquez de recollir tants testimonis com sigui possible d'altres indicadors o rellotges naturals d'aquesta i d'altres zones.

Per part del centre excursionista Farners es posen a la nostra disposició i animen la SCG a avançar en aquesta direcció, en la seguretat que altres centres excursionistes es poden també sentir atrets pel tema i oferir la seva col·laboració.

El debat és, doncs, damunt de la taula i tothom que tingui alguna cosa a dir-hi, disposi d'algun testimoni d'indicadors similars o desitgi aprofundir aquest tema, pot escriure'ns per tal de coordinar esforços.

 

 

  • Creat fa .