ACTE VANDÀLIC CONTRA UN CONEGUT RELLOTGE DE SOL

L'obra de l'astrònom José Vicente Pérez Ortiz ubicada al Port d'Alacant queda inutilitzada. Una notícia que no ens hauria agradat mai haver de donar.

Estat en què va quedar el rellotge de sol

Aquest rellotge, obra d'un dels nostres distingits socis, situat a la zona de llevant del Port d'Alacant, ha estat un cop més objecte d'un acte de vandalisme. No és la primera vegada que pateix atacs d'aquesta mena, si bé aquest cop ha estat particularment greu ja que un dels braços ha quedat totalment partit.

L'instrument va despertar des de la seva construcció l'atenció i l'interès de la comunitat gnomònica internacional, pel seu avançat disseny i el seu novedòs sistema per indicar l'hora amb la màxima precisió. La seva principal característica és la substitució del que en un rellotge equatorial típic seria el gnòmon de vareta per una placa giratòria en la qual s'hi ha imprès la figura de l'analema, de forma que aquesta figura pugui ser projectada pel sol sobre l'escala horària. Aquest disseny ha estat objecte freqüent d'estudis i articles, tant nacionalment com internacional, i ha donat peu a la creació d'una patent.  

Lamentem profundament aquesta mostra d'incivilització, tot confiant que l'Ajuntament d'Alacant prendrà les mesures adients per restituir aquesta peça al seu estat original. Potser caldrà pensar, també, en traslladar-la a un lloc més protegit o a algun Museu de la Ciència, com han fet altres ciutats que tenen el privilegi de disposar de reproduccions d'aquest rellotge de sol. 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal