Conferència: La Urània del "Set Portes"

Imatge-conf-27-2-2014-web.jpg

Josep Ma Oliver, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, ens va oferir el passat dia 27 de febrer, a la seu de la SCG, una interessant dissertació sobre l'origen i la història d'Urània, la musa de l'Astronomia. El fet que l'astronomia tingui la seva pròpia musa, demostra la importància que aquesta ciència ha tingut per a la humanitat durant milers d'anys.

 

El conferenciant ens va conduir a través de diferents cultures, des d'Egipte i Grècia fins a l'era moderna, on ens vam aturar a finals del segle XIX i principis del XX, època en què Urània va gaudir d'un renovat esplendor i va exercir de nou la seva influència i inspiració sobre grans científics, com ara Camille Flammarion o el nostre mecenes Rafel Patxot.


Després de revisar les diferents representacions d'Urània que s'han conservat fins als nostres temps, ja sigui en frescos, pintures, gravats o escultures, es va estudiar en detall el conjunt escultòric que remata els porxos d'en Xifré, a Barcelona, on una bellíssima Urània està representada amb les busques del rellotge a la mà, al costat de Cronos, enllaçant d'aquesta manera l'Astronomia i el Temps. La inscripció en llatí "Urania coeli motus scrutatur et astra" completa el conjunt. Sens dubte, la millor representació d'Urània que encara es pot contemplar avui dia.

 

Oliver2013_Conferencia-Urania-2.jpg

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal