Reproducció del Cercle d'Hiparc del Rial, al Lluçanès

Cercle_Hiparc__007_RED.jpg

Dins dels actes commemoratius del 25è aniversari de la fundació de la SCG, la Junta Directiva es va plantejar la realització d'una rèplica del rellotge de sol amb cercle d'Hiparc del Rial (Pla de Busa) pel seu valor patrimonial, científic i històric. Aquest instrument, ideat originàriament per Hiparc de Nicea per tal de determinar l'instant dels equinoccis, fou dissenyat en el Rial, durant la fortificació de la Serra de Busa l'any 1811, per Agustí Canelles i Carreres (Alpens, Lluçanès, 1765 - Alella, Maresme, 1818), membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. (Vegeu La Busca de Paper n. 66, pàgs. 5-7)

Aquesta iniciativa no s'hauria pogut dur a terme sense la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", qui, en atenció a la històrica cooperació i bona entesa que sempre ha existit entre aquesta Fundació i la SCG, va atorgar la subvenció necessària per poder realitzar l'obra.

Cercle-Hiparc--008-RED.jpg

La reproducció del rellotge de sol i Cercle d'hiparc del Rial ha estat dissenyada i calculada pel nostre soci Lluís Tomàs, amb la cooperació dels ceramistes E. Martínez de la Puente i Ramon Castanys, i amb la intervenció de Coma Forja Artística, per a la realització del cercle. Es troba al Serrat de les Forques del municipi de Sant Feliu Sasserra, al Lluçanès, on Lluís tomàs també ha col·laborat en la rehabilitació de la Torre dels Vents, amb la construcció de 8 rellotges de sol.

Cercle-Hiparc--019-RED.jpg

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal