Aprendre matemàtiques amb rellotges de sol a Lleida

Curs-ULl-web

 

Una vintena de professors de secundària i professors universitaris van participar el passat dia 22 d'octubre en el curs "Aprenem matemàtiques a través dels rellotges de sol" que van oferir l'ICE-Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida i el Departament d'Ensenyament. 

L’objectiu del curs va ser explicar al professorat els fonaments bàsics de gnomònica perquè siguin capaços d’engrescar els seus alumnes a calcular i construir rellotges de sol senzills.

 

 

 

Curs-ULl-web-2

A la primera part, es van donar els coneixements bàsics de gnomònica, i en la segona, es concretar aquests fonaments teòrics en els rellotges, a partir de les maquetes de rellotges de sol, que fins al proper 5 de desembre s'exposaran a la Biblioteca del campus de Cappont.

Curs-ULl-web-7

 

Les maquetes de l'exposició Rellotges de sol han estat cedides per Francesc Clarà (membre de la Societat Catalana de Gnomònica) de la seva col·lecció particular.

Curs-ULl-web-8

 

 

El curs va ser impartit pel propi Clarà i el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Girbau, i va abordar aspectes com ara el moviment aparent del sol a l’esfera celeste, el temps que marquen els rellotges de sol, com es construeixen rellotges de sol sense cap càlcul matemàtic i com es fan usant les matemàtiques.

 

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal