L' últim minut de juny 2015 tindrà 61 segons

Paris-observatori

El Servei Internacional de Rotació de la Terra i Sistemes de Referència (IERS), de l'Observatori de París, ha anunciat que per poder ajustar els rellotges a la rotació de la Terra, l'últim minut de juny tindrà 61 segons. 

Encara que les persones no notaran aquest canvi, la nit del proper 30 de juny a l'1 de juliol, entre les 23:59 i les 00:00, hi haurà un segon més, una anomalia causada per la irregularitat de la rotació de la Terra. "Els grans sistemes de navegació per satèl·lit i els sistemes de sincronització de les grans xarxes d'ordinadors hauran de tenir en compte aquesta modificació per no tenir problemes amb les seves aplicacions informàtiques", ha explicat Daniel Gambis, director del Servei de Rotació de la Terra.

L'IERS ha afirmat que no és la primera vegada que passa, ja que des de l'any 1927 s'ha afegit un segon més en 26 ocasions, amb l'objectiu de reajustar el calendari humà amb el moviment dels astres. L'última vegada que va succeir va ser el 2012. 

Tot i així, hi ha molts països que es mostren partidaris d'afegir una hora cada 600 anys, una idea proposada per la Unió Internacional de Telecomunicacions. Mentre la Xina i la Gran Bretanya s'oposen a aquest canvi, els Estats Units, Itàlia, França, Alemanya, Japó i Rússia hi donen suport. 

Segons indica l'IERS, la Terra té una tendència a desaccelerar-se a causa de l'atracció gravitacional entre la lluna i el sol, responsable de les marees. També depèn dels moviments atmosfèrics, variacions en el glaç i forces com els terratrèmols. 

Aquest segon és necessari per mantenir els estàndards sincronitzats amb els calendaris civils, de base astronòmica. El segon a les 23:59:60 podria causar un gran desgavell a Internet, com ja va passar el 2012, quan els servidors d'Internet Foursquare, Reddit i Linkedin ho van interpretar com un error. 
 
CANAL DIGITAL

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal