Sortida a Blanes i Lloret

Blanes Lloret 5

Una bona colla d'amics i socis de la SCG ens vam reunir davant la Biblioteca comarcal de Blanes el passat dia 16 d'abril, per iniciar un recorregut pels carrers de Blanes, on vam poder visitar varis rellotges de sol, entre els quals un parell de calculats per Francesc Clarà i un de sol i de lluna, construït pels caputxins del convent de Blanes al voltant del segle XVIII i restaurat el gener de 2011.

 

Blanes Lloret 1

Després del recorregut a peu, ens vam traslladar al domicili de la Montserrat Clarà i en Josep Gaitan, on vam poder admirar el rellotge vertical amb cercle d'Hiparc situat a la façana sud de l'edifici, així com la meridiana vertical, de forma analemática, d'uns 4 m de llargada, situat a la façana nord, que senyala durant tot l'any exactament les 12 del migdia del temps solar mitjà amb el reflex d'un petit mirall.

Blanes Lloret 6

Mentre esperàvem que la meridiana analemàtica senyalés les 12 del migdia amb absoluta exactitud, en Josep Gaitan, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, ens va mostrar el seu observatori astronòmic, i ens va oferir l'ocasió d'observar el sol amb un dels seus telescopis. 

Blanes Lloret 2

Així mateix, ens va repartir unes fotografies amb l'analema que el Sol dibuixa en el cel durant el recorregut de la Terra al seu voltant, i que va ser fotografiat per ell mateix a intervals regulars al llarg de tot un any. Ens va explicar que per fotografiar el sol havia utilitzat una càmera normal amb un filtre solar casolà i després havia sobreposat les fotos fent servir com a referència el perfil de les teulades i les xemeneies dels edificis que es veuen a la part inferior de la fotografia.

analema solar

Després d'un agradable àpat en un restaurant de Blanes, ens vam dirigir a Lloret, al domicili del Santi Moret i la Montse Mateu, on, a més de contemplar el rellotge de vitrall calculat pel Francesc Clarà i dissenyat pel propi Santi Moret, vam acabar la jornada animadament, sent obsequiats amb un excel·lent pastís que l'amic Quim Torres va elaborar per a l'ocasió.

pastis

Cal fer constar l'extraordinària organització d'aquesta sortida i l'agraïment de tots els participants a l'equip que l'ha fet possible.

RS Montse i Santi

 

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal