La Seu de Palma celebrà el solstici d'estiu amb l'«Oculus Major»

Seu Mallorca

La Seu de Palma, Mallorca, celebrà el passat 21 de juny, dia del solstici d'estiu, una activitat oberta al públic en la qual es contemplà l'«Oculus Major», la projecció de la rosassa del portal major alineant-se sobre la rosassa de l'altar; així com una exposició organitzada per la Societat Balear de Matemàtiques sobre el moviment del sol.

Aquesta exposició tracta de l'efecte invers del calidoscopi del solstici d'hivern i s'explicà amb l'ajuda d'una maqueta de la Seu i el moviment solar, regal del Museu de Matemàtiques de Catalunya.

Pel que fa a l'exposició, la Societat Balear de Matemàtiques presentà una composició de 49 fotografies preses durant tot un any de sol a la Catedral. Cada setmana, J.L. Pol i D. Ruiz, autors d'aquest excel·lent treball, han realitzat la mateixa fotografia a la mateixa hora per observar el moviment del sol. El resultat és conegut des de fa segles i el vuit o l’infinit que apareix es coneix, com sabem, amb el nom d’analema. La fotografia que han aconseguit per superposició de totes les imatges obtingudes es magnífica, i permet fer una lectura molt rica en relació al punt des d'on s'han fet. Esperem que en el proper número de la Busca us puguem oferir un article sobre aquesta interessant observació.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal