Eclipsi total de Sol. Xile 2019

Eclipsi total Sol Xile 2019

El proppassat dia 2 de juliol va tenir lloc un eclipse total de Sol que només es va poder veure a l’Oceà Pacífic i als països de Xile i Argentina.

Alguns membres de la SCG hi van ser presents formant part de l’expedició organitzada per l’Agrupació Astronòmica de Sabadell que van ser els encarregats de decidir i reservar el lloc més adient per fer l’observació.

Eclipsi total Sol Xile 2019 2

 

 

L'emplaçament seleccionat per l'observació del eclipsi va ser a la Vall d’Elqui, un indret situat a 1100m d’alçada proper a Vicuña i a l'Observatori Mamalluca (29°58'.2"S 70°40'50.9"W). La Vall d'Elqui, ubicada a 500 km. al nord de Santiago de Chile, és reconeguda i designada com el Primer Santuari Internacional de Cels Foscos al Món, per l'Associació Internacional de Cels Foscos (IDA). El lloc serà denominat com el "Santuari de Cels Foscos Gabriela Mistral" en honor a la destacada poetessa xilena, nascuda a Vicuña, capital de la Vall d'Elqui. Alberga els quatre centres més importants d'investigació astronòmica, atmosfèrica i geològica del món; és un lloc que convida a la contemplació profunda del cel en un ambient segur i estable que presenta cels clars els gairebé 365 dies de l'any.

Eclipsi total Sol Xile 2019 3

La visió de l’eclipse va ser impecable i, a dir de diverses persones expertes en la visió d’eclipses totals de sol -n’hi havia que en portaven vistos fins a 17- van coincidir en afirmar que va ser el millor que havien vist mai. Posteriorment, l’expedició va romandre al lloc per observar el cel nocturn de l’hemisferi sud, cosa que va permetre una visió immillorable de la Via Làctia i les constel·lacions no visibles a la nostra latitud.

Eclipsi total Sol Xile 2019 4

L’expedició també va visitar el Centro de Apoyo a las Operaciones (OSF) del complex ALMA (Atacama Large Millimeter Array), que gestiona un conjunt de 16 antenes radiotelescòpiques. Es va resseguir el campament on treballa el personal d'ALMA i on es van poder veure la sala de control d'antenes, els laboratoris i una antena en manteniment. Per motius de seguretat no estan autoritzades les visites a Chainantor (AOS, on s'ubica el conjunt d'antenes) degut a la gran altitud, a 5.000m.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal