ALERTA: POSSIBLE PÈRDUA DE PATRIMONI GNOMÒNIC!

144

El passat 9 de gener de 2020, la Societat Catalana de Gnomònica es va adonar que el rellotge de sol de la plaça del Sol del districte de Gràcia (Barcelona) havia desaparegut.

En compliment d'un dels seus objectius primordials, que és vetllar per aquest patrimoni tan important, i promoure la seva recuperació i restauració, la SCG ha iniciat algunes gestions que esperem culminin amb la restauració d'aquesta peça excepcional, obra de l'escultor Joaquim Camps i Giralt, al lloc per al qual va ser creada.

 

 

Es té constància, mitjançant la publicació del diari “L’independent de Gràcia”, en la seva edició digital del dia 4/05/2019, que el rellotge de sol es va retirar com a conseqüència de l’obra d’instal·lació del nou ascensor del pàrquing soterrani en dita plaça.

El mateix diari, en una publicació anterior de data 12/04/2019, indicaven que aquest rellotge s’ubicaria a la zona Nord de la plaça, just davant de les terrasses dels bars.

El rellotge de sol de la plaça del Sol, es troba referenciat amb el codi 6013-1, al “Catàleg raonat de les escultures i d'altres peces artístiques situades o visibles des de l'espai públic de la ciutat de Barcelona” del Museu Virtual de l'Art Públic de Barcelona.

Així mateix, es troba referenciat a l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans, amb el número d’identificador 144 i té una menció especial en el llibre “Rellotges de Sol de Catalunya, Un patrimoni per descobrir” pàgines 136-137, publicat a l’any 2004.

El rellotge de sol de la plaça del Sol, es tracta d’un quadrant equatorial i polar, situat a una base de marbre de 1m x 1,94m x 1,94m. La figura, de 0,75m x 1,18m x 1,17m, representa una mitja esfera, a l'entorn de la qual es distribueixen de manera rítmica tots els signes del zodíac. A la seva concavitat hi ha gravades les línies horàries des de les 6 del matí a les 6 de la tarda. A la seva base quadrada hi ha escrits el nom de tots els signes del zodíac.

El rellotge és obra de l’escultor gracienc, Joaquin Camps i Giralt de l’any 1986. Recordem que el Sr. Camps es també l’autor de les obres “A Antoni Gaudí”(1999) situada al portal Miralles del pg de Manuel Girona del districte de Les Corts i “A Antoni Rovira i Trias”(1990) a la plaça del mateix nom a Gràcia, ambdues a la ciutat de Barcelona.

Escultura a A.Gaudi Casa Miralles

Escultura "A Antoni Gaudí" (J. Camps i Giralt, 1999) a la Casa Miralles de Barcelona
 
Escultura a Rovira i Trias

 Escultura "A Antoni Rovira i Trias” (J. Camps i Giralt, 1990) a la Pl. A. Rovira i Trias de Barcelona

Atesa la importància patrimonial i cultural que representa el rellotge, la SCG va registrar instància a l’ajuntament de Gràcia el dia 17 de gener de 2020, sol·licitant que:

  • S’informés del lloc on es troba el rellotge actualment i l'estat de conservació en què es troba
  • Es reubiqués el rellotge, per la qual cosa la SCG s’ofereix a assessorar els tècnics municipals que hagin de participar en aquesta tasca.

Quedem a l’espera que l’ajuntament de Gràcia ens doni una resposta, tanmateix si algun dels nostres socis o seguidors en té notícies, agrairíem que es posés en contacte amb nosaltres per tal d'informar-nos.

El patrimoni gnomònic també necessita protecció!

----

Links de la informació esmentada:

Noticia 4/05/2019: http://www.independent.cat/2019/05/04/el-rellotge-de-sol-de-la-placa-del-sol-retirat-per-lobra-de-lascensor/

Noticia 12/04/2019: http://www.independent.cat/2019/04/13/la-placa-del-sol-arrenca-els-treballs-per-encabir-lascensor-del-parquing/

Catàleg Museu Virtual de l'Art Públic de Barcelona: http://w10.bcn.cat/APPS/gmocataleg_monum/CambiaIdiomaAc.do?idioma=ca&pagina=welcome

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal