Nou escafé trobat a Laodicea, Turquia

Escafé trobat a Turquia RED

El passat mes de març es va descobrir a la província de Denizli, Turquia, un escafé d'uns 2000 anys d'antiguitat.

És fet de marbre, d'època hel·lenística, i es va trobar sencer en la l'antiga ciutat de Laodicea, a uns 600 quilòmetres al sud d'Istanbul. En la presentació que es va fer de la troballa, l’arqueòleg en cap de la Universitat Pamukkale de Denizli, Celal Şimşek, s'hi va referir com a "peça única".

El rellotge de sol, com tots els d'aquest tipus, està calculat per anar orientat a migdia. A més de les hores del dia, mostra les línies de declinació solar per als mesos i les estacions. Presenta imatges de fullatge en molt bon estat de conservació, i noms grecs de les estacions. Com sol passar en els escafés que han perdurat fins als nostres dies, el gnòmon original s'ha perdut (a la fotografia s'hi pot apreciar una vareta moderna, col·locada per a la seva presentació).

 

 

Construïda al segle III a.C., Laodicea ha estat a la Llista Provisional del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 2013. En aquesta ciutat hi havia una de les set esglésies que són anomenades en el Llibre de l'Apocalipsi de St. Joan. Entre els rars edificis més ben conservats de la ciutat, hi ha l'estadi antic més gran de Turquia, un teatre i una àgora sagrada.

Laodicea és la ciutat antiga més gran de la moderna Turquia, després d'Efes, a Esmirna, a 200 km a l'oest.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal