Exposició: EL SOL. VIVINT AMB LA NOSTRA ESTRELLA

IMG 20220922 105809 RED

Exposició temporal que es pot veure a CosmoCaixa fins al 8 de gener de 2023

https://cosmocaixa.org/ca/p/el-sol_a33511124

En aquesta mostra interactiva emprenem un viatge per descobrir els secrets del Sol i la relació fascinant que mantenim amb la nostra estrella.

Podreu veure més de cent peces històriques i contemporànies relacionades amb el Sol. Des d’antics instruments d’observació fins a… prototips de reactors de fusió nuclear!

Exposició coorganitzada amb el Science Museum de Londres.

“TOT TÉ UNA EXPLICACIÓ NATURAL. LA LLUNA NO ÉS UN DÉU, SINÓ UNA GRAN ROCA, I EL SOL, UNA ROCA CALENTA.”  ANAXÀGORES

 

 

Aquesta exposició ens convida a descobrir els secrets de la nostra estrella i a mostrar-nos la fascinant història de la relació de l’ésser humà amb el Sol: durant segles, els astrònoms han fet servir instruments de tot tipus per estudiar-lo i revelar nous coneixements científics. La mostra consta de quatre grans àmbits temàtics: la mesura del pas del temps gràcies als moviments aparents del Sol, l’aprofitament de la seva energia, la relació entre el Sol i la salut i, finalment, l’estudi del Sol des del punt de vista astrofísic.

IMG 20220922 105752 RED

Avui dia ens esforcem per predir millor el comportament del Sol i entendre l’impacte que pot tenir a les nostres vides. Vivim en un planeta petit que gira al voltant del Sol. Aquest simple fet determina el dia i la nit, les estacions, la durada de l’any... El Sol té un efecte profund sobre els nostres cossos i la salut. Hem de ser conscients dels beneficis, però també dels riscos potencials per a la salut, que es deriven de l’exposició a la radiació solar.

EL SOL DE LES NOSTRES VIDES

L’exposició “El Sol: vivint amb la nostra estrella” es va inaugurar al Museu de Ciències de Londres el 6 d’octubre de 2018 i hi va romandre fins al 6 de maig de 2019. Després va itinerar pel Regne Unit i, d’allà, va saltar a l’àmbit internacional per ser exposada als museus de ciències més importants del món. Aquesta mostra ens brinda una oportunitat única per poder observar un centenar de peces de gran rellevància científica: des d’antics instruments d’observació, com rellotges de sol, rellotges mecànics, una esfera armil·lar del segle XVI i un astrolabi islàmic, fins a mòduls electromecànics, prototips de reactors nuclears i col·lectors d’energia solar. Totes van acompanyades d’experiències interactives, com també d’una instal·lació audiovisual immersiva de gran format molt espectacular que mostra imatges reals del Sol obtingudes per satèl·lit en longituds d’ona diferents.

IMG 20220922 110411 RED

Fascinats pel Sol, l’hem estudiat des del començament de la nostra història, i hem creat sempre models i instruments per entendre’n el recorregut pel cel i organitzar-nos en conseqüència la vida quotidiana. Al llarg del temps hem anat ideant maneres de fer servir aquesta energia que ens subministra contínuament. Després d’aprendre a capturar la llum del Sol en forma de calor, l’hem transformat en electricitat, i fins i tot ens hem atrevit a intentar recrear aquí a la Terra la font del seu poder, la fusió nuclear. Avui sabem que l’efecte que té sobre els nostres cossos i la salut és profund. La radiació solar pot ajudar a combatre malalties i millorar el benestar físic i mental, però també ens pot perjudicar. Aquesta exposició ens il·lumina sobre tots els avenços que hem fet en el coneixement d’aquesta estrella, a la qual devem la vida.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal