Notícies

Nou rellotge mecànic a Alpicat

Rellotoge mecànic Alpicat

El nostre col·lega, el Dr. Agustí Serès, ens comunica que avui, dia 6 de setembre 2021, acaben d'instal·lar un rellotge mecànic a la façana de l'església d'Alpicat. Aquest rellotge está en el context del nou ajuntament de la vila. Es preveu que la inauguració del rellotge i de l'ajuntament serà el proper mes d'octubre, si bé la data exacta ens la farà saber més endavant, per al cas que algú dels nostres socis o simpatitzants vulgui està present a la inauguració.

LA BUSCA DE PAPER N. 99 - Estiu 2021

PORTADA BdP99

 

 

Acabem d'editar el n. 99 de la nostra revista, adreçada als membres de la SCG i a tots aquells interessats en els rellotges de sol i la mesura del temps. Tots els socis poden consultar-la en format digital en l'apartat LA BUSCA DE PAPER, on també es pot baixar o consultar els textos en llegua castellana.

Els socis que en un temps prudencial no hagin rebut la revista, que els ha estat enviada per correu, són pregats de fer-ho saber a la SCG.

Com de costum, us oferim també un article perquè el baixeu en format PDF i us animeu, els qui encara no ho hàgiu fet, a fer-vos socis de la Societat Catalana de Gnomònica i, d'aquesta manera, fer cada dia més extens l'interès pels rellotges de sol al nostre país.

 

Portada:  Rellotge de sol de Cal Carles, Sant Pere de Riudebitlles (foto E. Farré)

El contingut d'aquest número és el següent:

 

Etimologia de RELLOTGE, HORA i altres mots

rellotge astronòmic de Praga RED

Va, avui una per als companys lingüistes, que també n'hi ha, dins de la SCG!

Extret de l' "Etimologia del dia", piulada de "El català com cal" de data 24 juny 2021, a les 11:44

HORA, ARA, ALESHORES, LLAVORS, HORÒSCOP, RELLOTGE

  • El mot HORA (documentat del s. XIV encà) ve del llatí HORA, i aquest, del grec HORA, que significa 'espai de temps, estona'. En la mitologia grega, les HORAI eren les deesses de les estacions. Cada HORA tenia la seva temporada, clima i constel·lació.
  • El mot ARA (documentat del 1084 ençà) ve probablement del llatí AD HORAM, que significa 'a l'hora, en l'estona'.

La SCG entrevistada per Cosmos Mataró

Untitled 20

Ricard Llorens (a la dreta) i el seu entrevistador, Diego Rodríguez

L'Agrupació Astronòmica Cosmos de Mataró, es va posar en contacte amb la SCG per tal d'establir lligams més estrets entre les dues societats i ens van demanar si hi podia haver un membre de la SCG que tingues afició per l’astronomia per a fer d’enllaç. La SCG va escollir en Ricard Llorens, vocal de la nostra Junta Directiva, com a representant de la SCG. 
Cosmosmataró invita cada dissabte a una persona diferent, relacionada amb el món de l’astronomia, per fer-li una llarga entrevista en directe via Instagram, per a parlar del tema astronòmic que domina o n’és especialista.
Aquest dissabte passat, dia 14/8, van convidar a en Ricard Llorens perquè parlés de rellotges de sol: la seva història, funcionament, tipus de rellotges, així com dels objectius i activitats que persegueix la SCG.
Podeu veure l’entrevista aquí.

 

CONSTRUCCIÓ DE MAQUETES DE RELLOTGES DE SOL

Foto LLIBRE ACABAT S. MORET RED

La tramesa als nostres associats del llibre de Francesc Clarà "CONSTRUCCIÓ DE MAQUETES DE RELLOTGES DE SOL" ja s'ha completat. Si en un temps prudencial no és a les vostres mans, us preguem que ens ho feu saber.

Aquest llibre, elaborat en temps de pandèmia, fou pensat per posar-lo en mans dels socis per tal d'alleugerir la reclusió i les restriccions a què encara estem sotmesos. Així mateix, la SCG l'ofereix gratuïtament a tots els seus associats per tal de commemorar el n. 100 de La Busca de Paper, que estem preparant per a final d'any.

Esperem que aquesta obra us agradi a tots i us sigui útil. 

Preu del llibre:  21,50 €    /    (Especial Socis de la SCG  15,50 €)

Despeses d'enviament per correu:  Península i Balears 2,50 €   /  Europa 6,80 €

Per a fer comandes cliqueu aquí.

BON ESTIU A TOTHOM!

IMATGES ENVIADES PELS NOSTRES SOCIS, EN QUÈ ES REGISTRA EL SOLSTICI D'ESTIU 2021

Solstici estiu 2021 Clara RED

Conjunt de dos rellotges complementaris, pintats en el sostre d'una habitació, amb línies de declinació solar. Els dos gnòmons son mirallets situats en l'ampit de la finestra. La taca de sol projectada per un dels gnòmons ens assenyala exactament el solstici d'estiu.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal