Bones festes de Nadal

Nadala 2020 2

Notícies

LA BUSCA DE PAPER N. 100 - Hivern 2021

Portada BdP100

 

 

Acabem de distribuir el n. 100 de la nostra revista, adreçada als membres de la SCG i a tots aquells interessats en els rellotges de sol i la mesura del temps. En breu, tots els socis podran consultar-la en format digital en l'apartat LA BUSCA DE PAPER, on també es poddrà baixar o consultar els textos en llengua castellana.

Els socis que en un temps prudencial no hagin rebut la revista, que els ha estat enviada per correu, són pregats de fer-ho saber a la SCG.

Com de costum, us oferim també un article perquè el baixeu en format PDF  i us animeu, els qui encara no ho hàgiu fet, a fer-vos socis de la Societat Catalana de Gnomònica i, d'aquesta manera, farem cada dia més gran l'interès pels rellotges de sol al nostre país.

 

 

El contingut d'aquest número és el següent:

 

Nova revista digital

CS pour tous n.2

S'ha creat una nova i interessant revista digital en llengua francesa, de la qual acaba de publicar-se el número 2.

Per gentilesa de Roger Torrenti, responsable de la publicació, ens la podem baixar en format pdf clicant AQUÍ.  Gràcies, Roger!

Origen de l'actual model de divisió horària

esfera

Catalunya nit - Per què les hores tenen 60 minuts i els rellotges no van adoptar el sistema decimal?

Quin és l'origen de l'actual model de divisió horària? Eduard Farré, exprofessor de l'Escola de Rellotgeria de Barcelona ens ho explica en una entrevista a Catalunya Ràdio. ÀUDIO.

 

Inauguració de rellotges d'Agustí Serés a Alpicat

Inaug RS Alpicat 23 10 2021

El dia 23 d'octubre a  les 12 del matí, s'inaugurarà el rellotge mecànic a la façana de l'església d'Alpicat. Aquest rellotge és obra del Dr. Agustí Serés i està en el context del nou ajuntament de la vila, tal com ja ens havia anunciat l'autor fa uns dies (veure notícia més avall).

Així mateix, en el lloc que havia ocupat fins ara el rellotge equatorial helicoidal, anomenat "El temps, la vida i la humanitat", a la Rotonda davant de la Plaça de les Paretetes, també s'inaugurarà un rellotge de sol del mateix Dr. Serés, que substituirà l'anterior, destinat a un espai científic.

Tothom hi és amablement convidat.

Programa SolarDial, ara per a ordinadors

programa Cesar Busto caràtula RED

 

A través del grup Carpe Diem, ens ha arribat el programa que ha preparat César Busto per a Windows. Aquesta vegada es tracta d'una versió en Java del dial que podem veure en el seu programa SolarDial per als usuaris de mòbils (no hi ha una versió per a l'Iphone d'Apple).

El fet de tenir-lo en pantalla més gran ens permet tenir en el PC les dades d'interès per als quadranters.

Aquí trobareu l'enllaç de descàrrega.

 

Sortida a Alpicat, Segrià

Esgl Alpicat

Alpicat va inaugurar el dissabte 23 d'octubre la remodelació del nucli històric del municipi. S’han millorat dues places, la de l'1 d’Octubre i la de l'Església, dos carrers, el Major i el del Raval, i l’esplanada de l’edifici de la Unió. Així mateix es va donar per inaugurat el rellotge mecànic de l'església de Sant Bertomeu, obra del Dr. Agustí Serés.

Un petit grup de socis de la SCG, encapçalats pel vicepresident Eduard Farré, en agraïment a la invitació oberta a tothom feta pel nostre company Agustí Serés, va tenir el plaer de participar en els actes que van tenir lloc a la plaça de l'Església.

 

Jornades Europees de Patrimoni 2021

CARTELL JEP2021 RED

Diumenge, 10 d'octubre de 2021, dins de les activitats programades amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, es realitzarà una visita guiada a la Catedral de Santa Maria d'Urgell sobre "El Crismó, ciència i religió al s XII a Santa Maria d'Urgell", a càrrec de Joan Vázquez, membre de la Societat Catalana de Gnomònica.

Punt de trobada: A les 11 h, Espai Ermengol, carrer Major 8, la Seu d'Urgell.

Places limitades. Informació i inscripcions: 670572932 - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal