Recuperant antics quadrants

 

El passat mes de setembre, la SCG va ser informada molt amablement per una de les persones que més coopera en l'inventari de rellotges de sol dels Països Catalans, que s'estava restaurant l'Església de Sant Genís, en el nucli urbà d'Orriols del municipi de Bàscara, Alt Empordà, i, atès que en una de les façanes d'aquest edifici hi havia un antic rellotge de sol, molt deteriorat però que encara conservava el gnòmon, la SCG es va adreçar a l'ajuntament de Bàscara pensant que seria una bona ocasió per poder incloure en la total rehabilitació de l'església la recuperació d'aquest rellotge.

Aquest ajuntament va ser molt receptiu al suggeriment de la SCG i de seguida van començar els primers contactes, amb molt d'interès per restaurar l'esmentat rellotge de sol. Després d'algunes consultes a quadranters de la zona, finalment qui es va oferir per fer-se càrrec de la part gnomònica de la restauració va ser el nostre soci en Francesc Clarà que veiem a la foto, prenent mesures.

 

 

 

Des de dalt de la bastida, en Francesc Clarà va descobrir les traces d'un segon rellotge de sol, semicircular, sense gnòmon, just a sota de la teulada, tal com veiem a la foto.

 Finalment, la intervenció que s'ha fet és la següent:

D'una banda, s'ha construït un nou rellotge de sol, aprofitant el gnòmon de ferro forjat del rellotge antic, del qual ja no en quedava cap traça.

Per contra, es conserva el que queda de l'altre rellotge semicircular, que possiblement són les restes d'un rellotge de sol rodó, encara més antic, del qual va desaparèixer la meitat superior en modificar el contrafort del campanar de cadireta.

 

 

 

El nou rellotge mesura metre vuitanta d'alt, té un disseny clàssic sobre el qual es projecten les ombres d'un esparver empaitant un vol de coloms i una llegenda que hi fa referència.

L'autor del disseny és Ignasi Esteve, viu a Orriols mateix, i és professor de Belles Arts a Barcelona. L'esgrafiat del rellotge el farà l'empresa Germans Peiró, S.A., d'Olot.

 

 

Agraïm a en Francesc Clarà la seva bona disposició per posar-se al davant d'aquest projecte i fem arribar la nostra enhorabona a tots els qui hi han intervingut.

 

 

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal