LES PARAULES DE L'ASTRONOMIA

 En Pere Closas, president d'ASTER i membre de la SCG, va pronunciar una interessant conferència sobre les Paraules de l'Astronomia, el passat dia 9 de febrer, en l'IES La Mercè, de Barcelona.

 El conferenciant va fer una brillant exposició d'alguns resultats dels seus estudis, iniciats fa molts anys, sobre l'etimologia de mots que no sempre es fa evident que són derivats d'arrels relacionades amb el món de l'astronomia, o, si anem més enrere en la història, el món de l'astrologia. 

Es va fer una revisió de mots d'origen indoeuropeu, sempre relacionats amb l'astronomia/astrologia, que han originat paraules i expressions en català, algunes de molt vives en la parla actual, d'altres més en desús, tot comparant-les amb els derivats que s'han format en altres llengües europees.

Es tracta d'un tema amplíssim, summament interessant, que en una conferència d'una hora és impossible abastar, per la qual cosa ja des d'aquí li demanem a en Pere Closas que en una altra ocasió vulgui tornar a delectar-nos amb les seves explicacions i profunds coneixements en la matèria.

A l'àrea de socis es pujarà en breu la presentació en ppt, que el conferenciant va posar a disposició de la SCG, i que conté una sèrie d'enllaços d'interès.

 

 

 

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t