SANT JULIÀ DE VILATORTA DIA 9 D'ABRIL 2011

El passat dia 9 d'abril 2011, en una trobada molt agradable amb els amics de l'Agrupació Astronòmica d'Osona, vam tenir ocasió de visitar l'Observatori de Meteovilatorta, amb les interessants explicacions d'en Lluís Solanes.

Observatori de Meteovilatorta

Molt a prop es troba el Col·legi del Roser, un magnífic edifici construït fa més de 100 anys amb la finalitat d'oferir llar i educació a infants orfes. L'orde a qui es va encomanar aquesta tasca fou la Congregació de Fills de la Sagrada Família, a la qual pertanyia el Pare Cazador. 

En una de les dependències d'aquest col·legi va desenvolupar el Pare Cazador una molt meritòria i pionera tasca d'observació meteorològica, i en aquesta ocasió se'ns va oferir l'oportunidad de poder visitar els seus arxius històrics i els aparells que va emprar per dur a terme les seves recerques i observacions.

La visita fou d'altíssim interès i volem agrair a en Lluís Solanes les seves documentades explicacions i la seva hospitalitat.

 

Vam visitar el rellotge esfèric equatorial construït pel pare Cazador, que es troba en els jardins del Col·legi del Roser, i seguidament ens vam desplazar al Poliesportiu de Sant Julià.

 

Dins d'aquest recinte, es troba el conjunt gnomònic anomenat Angel de la Concòrdia, que està compost per cinc tipus de rellotge de sol: esfèric equatorial, vertical declinant est, vertical declinant oest, horitzontal i analemàtic.

 

Esfèric equatorial i verticals declinants

 

 

 

 

 

 

 

Els autors del conjunt van presentar la seva obra, que va ser molt comentada i admirada. Enhorabona a en Josep Ma Val i en Lluís Badosa per aquesta combinació de ciència i art que, com veiem, ha donat novament uns fruits esplèndids.

 

 

 

 

 

 

 

Analemàtic

 

En Josep Ma Val va preparar molt amablement una passejada per diversos rellotges de sol del municipi i, finalment, vam acabar la trobada amb un dinar en un restaurant de la zona.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal