L'OBSERVATORI i EL MERIDIÀ de GREENWICH

 

 

L'Observatori de Greenwich va ser creat amb la finalitat de fer un catàleg precís de la posició de la Lluna i les estrelles, de manera que es pogués determinar la posició d'un vaixell al mig del mar pel mètode astronòmic.

La posició d'un punt a terra es pot deduir de referències fixes, de mapes, o bé es pot trobar mitjançant triangulacions. El problema més greu al començament de l'època moderna era el de trobar la posició en el mar, element fonamental pel que fa a la seguretat de la navegació.

El passat dia 10 d'octubre, en Josep Ma Casals, membre de l'Agrupació Astronòmica d'Osona ens va impartir una interessant i amena conferència sobre...

...la història de l'Observatori de Greenwich, des de les circumstàncies que van impulsar-ne la creació l'any 1676, fins a l'era actual. També ens va oferir una detallada descripció tant de l'observatori original com dels edificis que s'hi han anat integrant, així com dels diferents aparells astronòmics que s'hi exhibeixen actualment com a peces museístiques.

En la seva dissertació es van tocar temes com la unificació de l'hora legal, els fusos horaris, i el recorregut del meridià de Greenwich sobre la Terra.

Agraïm un cop més a en Josep Ma Casals i a l'AAO la seva valuosa col·laboració. Amb aquesta sessió s'ha iniciat el cicle de conferències que la SCG ofereix al llarg del curs acadèmic, les quals s'aniran anunciant en el web i a través dels butlletins enviats per correu-e.

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal