RELLOTGE DE SOL A MART

 

Woody Sullivan (University of Washington) ens envia la primera imatge del darrer "MarsDial" (rellotge de sol per al planeta Mart), que de fet és el dispositiu de calibratge de la càmera principal ("Mastcam") del Curiosity Rover, que va aterrar al cràter Gale a Mart el dia 6 d'agost de 2012. 

Els "MarsDial" es van fabricar originalment (al 1999) per als dos Mars Rovers, Spirit i Opportunity, que van aterrar a Mart el 2004, i dels quals l'últim ENCARA hi està treballant després de més de vuit anys. Fins al moment s'han pres més de 35.000 imatges dels dos MarsDials (l'objecte més fotografiat de Mart!) Woody Sullivan estava íntimament involucrat en tots els aspectes relacionats en fer d'aquests dispositius de calibratge rellotges de sol de treball: disseny, fabricació, operacions, etc, però, ens explica que, a causa d'altres compromisos, va optar per no prendre part en el projecte del Curiosity, així doncs el seu informe és el d'un observador (molt) interessat.
Sullivan comenta: "Per tal d'estalviar alguns diners, el Curiosity MarsDial és una lleugera modificació d'una de les 6 còpies que vam fer el 1999. Es van afegir un parell d'imants per tractar de repel•lir la pols, es van col•locar noves dades per canviar per exemple la data i, en particular, el lema. El lema és ara "To Mars to Explore" (A Mart per explorar), en lloc del que hi havia abans "Two Worlds One Sun" (Dos Móns, Un Sol). Però la diferència més gran, pel que jo sé, es que ara ningú no sobreposarà les línies de l'hora i data, a fi que encara es pugui fer servir com un rellotge de sol! I no obstant això, la publicitat de la NASA continua anomenant-lo un rellotge de sol... Tanmateix, estic molt feliç de veure'n les primeres imatges."
Una col•lecció completa del MarsDial preses a través de molts filtres es poden veure a http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=3 .

 

This image was taken by Mastcam: Right (MAST_RIGHT) onboard NASA's Mars rover Curiosity on Sol 3 (2012-08-09 04:50:39 UTC) .
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

 

El Marsdial està basat en un comparador de colors i el dial canvia quan el rover es mou. Les línies horàries són afegides per la NASA des de la Terra. El disseny original està descrit al web de Woody Sullivan, més específicament en el següent article:
http://www.astro.washington.edu/users/woody/MarsDial.Plan_Rept.Jan04.pdf

Vegeu també La Busca de Paper n. 69 pàg. 5, "Dos Móns, un Sol" per F. Ballesteros, Univ. València.

Un nou interessant enllaç al "rellotge de sol" del darrer rover a Mart: http://www.universetoday.com/96930/curiositys-sundial-carries-a-message-of-hope/

  

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal