NOU RELLOTGE DE SOL A ROSES

 

El 3 de gener de 2013 a les 12 del migdia es va fer l'entrega oficial d’un rellotge de sol horitzontal a la Ciutadella de Roses.

 http://www.youtube.com/watch?v=Hf9RppJL5A4

Aquest rellotge de sol, de tipus horitzontal (44 cm de diàmetre) i construït en llautó, és obra d’Aleksandr Boldyrev (www.boldyrevsundials.com), científic rus que ja va col·laborar amb els càlculs i el disseny per fer el Rellotge de Sol Humà de la Ciutadella, en el marc d’una activitat familiar que es va portar a terme des del servei educatiu de la Ciutadella de l’Ajuntament de Roses i on van participar al voltant de 100 persones.

L’autor del rellotge, que ha estat el responsable entre molts altres treballs del disseny i construcció dels 6 rellotges de sol instal•lats en el recent remodelat Planetari de Moscou, ha dissenyat el rellotge de la Ciutadella perquè pugui servir com a instrument científic que permeti llegir correctament l’hora solar exacta sobre el meridià de la Ciutadella de Roses, al mateix temps que l’hora solar traslladada a l’horari d’hivern i a l’horari d’estiu amb l’equació del temps.

Per Aleksandr Boldyrev el seu treball aspira a connectar simbòlicament les diferents èpoques i cultures, per expressar comprensió del món, continuïtat i universalitat del coneixement científic i del món de l’art.
En l’execució d’aquest projecte ha col•laborat Roser Raluy, coordinadora de l’equip d’Educ’art del Servei Educatiu de la Ciutadella i l’Ajuntament de Roses aportant aspectes rellevants a la història del jaciment i de la vila, així com la llegenda que reuneix el sentiment de pertinença a aquest espai especial que és la Ciutadella de Roses: “El temps esdevé història, des de Rhode fins a Roses”.

El dia 5 de gener 2013 s'ha instal•lat definitivament el rellotge, a sobre la muralla i molt a prop de la Porta de Terra.


Per a poder gaudir d'aquest rellotge en les millors condicions i alhora utilitzar-lo dins les visites guiades i activitats escolars s'ha col•locat a sobre d'un pedestal. Aquest prové d'una antiga columna del pont de Bàscara que va ser portat al recinte de la Ciutadella als anys 60.
En els propers mesos es prepararà una activitat festiva popular per cel·lebrar l'arribada d'aquest rellotge i alhora fer una activitat que agrupi els tres rellotges de sol de la Ciutadella: l'històric de la Porta de Mar, el Rellotge Humà i el de la Porta de Terra. 

http://guiaderoses.net/noticies/la-ciutadella-ja-t%C3%A9-rellotge-de-sol#.UO1RWeT8JOI

http://www.viladeroses.cat/la-ciutadella-ja-compta-amb-2-rellotges-de-sol-un-de-vertical-i-un-altre-dhorizontal/

 

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal