Dia 22-9-2013, a les 20:45 h: INICI DE LA TARDOR A L'HEMISFERI NORD

Rellotge de sol vertical declinant, amb corbes de declinació solar que ens permeten observar com l'ombra del nòdul que incorpora el gnòmon es troba exactament sobre la línia dels equinoccis.

(Foto presa a l'Ametlla del Vallès el 21/9/2013 a les 11:30 h.   Autor del quadrant: J. Girbau)

 

 

 Equinocci de tardor observat a Lloret de Mar. Foto presa el dia 22/9/2013 pels nostres socis Santi Moret i Montse Mateu. Rellotge construït en vidre translúcid i ferro, dissenyat i calculat per F. Clarà.

  

Foto enviada des de Blanes per Eduard Farré, presa el dia 22/9/2013. Aquest rellotge incorpora un cercle d'Hiparc, gràcies al qual es pot observar perfectament l'equinocci per l'ombra paral·lela que projecta sobre la línia dels equinoccis.

 Equinocci de tardor: el Sol creua l'equador celeste passant de l'hemisferi nord a l'hemisferi sud. La declinació solar és zero, passant de positiva a negativa (de dreta a esquerra en el gràfic). A l'hemisferi nord iniciem la tardor.

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t