Nou rellotge monumental a Sureda (Rosselló)

 

 SUREDA A L'HORA SOLAR

Dissabte 7/9/2013 es va inaugurar un dels cinc rellotges de sol monumentals més bonics de France. Una obra signada per Marc André 2 Figueres, en homenatge al Padre Himalaya. 

Dotze metres d'altura, l'hora exacta al segon, el rellotge de sol de Sureda esdevindrà sens dubte l'emblema de la població. Més d'un segle després de la construcció del primer forn solar a càrrec del  savi portuguès Manuel Antonio Gomes, anomenat "Padre Himalaya", Sureda es renova amb la innovació i la tecnologia lligada al sol.

 

El quadrant de Marc André de Figueres uneix ciència i creació contemporània. Validat pel Comitè astronòmic de França i el seu director Denis Savoie, es tant el fruit de càlculs matemàtics com de la reflexió artística. Han calgut set anys des de la primera idea posada sobre el paper fins a la seva total realització.

 Una obra monumental

L'estil, d'un vermell brillant, s'alça com un far per sobre dels terrats de la població, en el centre de la plaça Padre Himalaya. Un forat de cinc centímetres de diàmetre, trepat en un con d'inoxidable a set metres d'altura, concentra la llum del sol que es projecta sobre la paret blanca. La taca de llum indica l'hora gràcies a les marques instal·lades a la paret. Contràriament a la majoria de rellotges de sol, que utilitzen l'ombra de l'estil, o gnòmon, per senyalar l'hora, en aquest cas s'utilitza una tècnica molt antiga anomenada del "quadrant solar negatiu". L'elecció dels materials, els colors i l'estètica refinada fan d'aquesta obra una veritable escultura. La seva alta tecnologia, concepció i precisió en fan un veritable instrument de mesura. Sureda viu d'ara endavant a l'hora solar i confirma la seva vocació de territori propici al desenvolupament de les energies renovables.

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal