Francesc Clarà i Fradera

FClaraFrancesc Clarà i Fradera és enginyer tècnic i resideix a Olot. Dues coses van propiciar la seva afició als rellotges de sol: La jubilació anticipada l'any 1991 i la lectura d'un antic llibre sobre gnomònica descobert a la biblioteca del seu avi Miquel.

Des d’aleshores fins a finals del 2013:

Ha calculat més de 80 rellotges de sol, que estan situats en masies, esglésies, escoles i domicilis particulars, d’arreu de Catalunya.

Ha construït 50 maquetes tridimensionals de diferents tipus de rellotges de sol, que formen la seva col·lecció particular, i amb les quals ha fet 24 exposicions en Centres Socials, Instituts, Museus i Biblioteques.

Ha impartit conferències i tallers de construcció de rellotges de sol, ha organitzat visites guiades i ha orientat en treballs de recerca d’alumnes de Batxillerat.

També he escrit més de 60 articles sobre temes gnomònics, que han sigut publicats en revistes especialitzades, impreses i digitals.

Visiteu el seu web “RELLOTGES DE SOL A GARROTXA” a  http://www.avipipu.es

També podeu consultar el seu catàleg de maquetes

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t