MESURA DE L’ARC DE MERIDIÀ ENTRE DUNKERKE I BARCELONA

Aspecte de la sala durant la conferència

El passat dia 29 d’abril, el Sr. Gabriel Guix va presentar una interessant conferència sobre les mesures que Delambre i Méchain van prendre de l’arc de meridià entre Dunkerke i Barcelona, en una època en què grans turbulències polítiques sacsejaven el mapa d’Europa (1792-1798). Com el mateix conferenciant va esmentar, aquesta conferència va tenir lloc pràcticament sota la torre del Castell de Montjuïc, des d’on Méchain va fer les seves pròpies observacions en el seu dia.

Gabriel GuixLa conferència va estar plena de referències al context en què es va desenvolupar aquesta gesta i a les grans dificultats en què es van trobar els dos científics, que malgrat tot, van estar capaços d’aportar dades valuosíssimes per als càlculs que van ajudar a determinar posteriorment la mesura d’aquella nova unitat que se’n va dir “metre” (del grec “metron” = mesura).
El bon temps ens va permetre visitar la placa que es va col·locar a la torre del Castell l’any 1993, en commemoració del 2n centenari del mesurament d’aquest arc de meridià, així com els dos rellotges de sol que existeixen a la mateixa torre, en mal estat de conservació malauradament.
Agraïm la bona acollida de la direcció del Museu, que una vegada més ens ha facilitat la seva Biblioteca per a les nostres activitats.
 
Bibliografia:
 
-       EL NAIXEMENT DEL METRE, per Enric Moreu-Rey
 
-       LA MESURA DEL MÓN, per Denis Guedj
 
-       LA MEDIDA DE TODAS LAS COSAS, per Ken Alder
 

Les persones interessades en la presentació en Power Point del Sr. Gabriel Guix, són pregades de contactar-nos (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i els la facilitarem amb molt de gust

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal