NOU RELLOTGE DE SOL AL MONTSENY

Masia Mariona, façana nord

El dia 28 d'octubre es va inaugurar la magnífica restauració de la Masia Mariona, antiga residència d'estiu del científic i mecenes Rafael Patxot i Jubert. Havent passat aquesta propietat a mans del seu nét, Rafel Carreras Patxot, aquest n'ha fet donació a la Diputació de Barcelona, amb una condició molt singular: que s'hi construís un rellotge de sol a la cara Nord de la masia, segons unes indicacions manuscritas molt concretes del seu avi. El rellotge havia de marcar no només les hores extremes del matí i de la tarda durant la primavera i l'estiu, sinó que era la voluntat de Rafael Patxot que el rellotge indiqués les hores (imaginàries) de la nit que només podríem llegir sobre el rellotge si la Terra fos transparent i els raigs de Sol sempre ens arribessin.

 

 

Rellotgew de la cara sudLa voluntat de Rafael Patxot era que el rellotge de la cara Nord fos similar al que ja existeix a la cara Sud i, per tant, s'hi han hagut de traçar també les corbes de declinació solar; s'ha ressaltat en color groc aquell tros de la corba, a banda i banda del quadrant, que de forma real hi pot arribar a tocar el sol en unes hores i dates de l'any. És interessant veure que si en el disseny s'inclouen les hores de nit, s'obtè un dibuix anàleg al rellotge de la façana Sud, però invertit. Les dotze del migdia passen a ser les dotze de la nit i les línies zodiacals de l'hivern passen a ser les d'estiu i viceversa.

El nostre soci Joan Girbau s'ha fet càrrec de la part científica d'aquest projecte, mentre que Pere Celma i Tomàs Morató s'han ocupat de la part artística i de la integració d'aquest nou element en el conjunt de la Masia Mariona. 

En la rehabilitació de la Masia Mariona, s'ha restaurat el gnòmon del rellotge de la cara Sud. La col·locació del gnòmon també ha estat responsabilitat de Joan Girbau.

La masia actualment acull la nova seu administrativa del Parc Natural del Montseny, i també l'exposició permanent "Univers Patxot", dedicada a donar a conèixer l'obra de Rafael Patxot i Jubert, mecenes de la cultura i home de ciència, qui va promoure la construcció del singular edifici, obra de l'arquitecte Josep Danés i Torras.

Tríptic informatiu de la Masia Mariona.

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal