REHABILITACIÓ RELLOTGE DE SOL A TORROELLA DE MONTGRÍ

 

 

 

 

 

 

 

Felicitem l'ajuntament de Torroella de Montgrí, que ha restaurat l'emblemàtic rellotge de sol del segle XVIII que hi ha en una de les façanes de la plaça de la Vila, i que la SCG té referenciat amb el n. 825.  Es tracta d'una peça de gran valor simbòlic i artístic que els darrers anys havia perdut pràcticament tot el color, amb la qual cosa només s'observaven els relleus treballats a l'arrebossat de la façana. Això feia que quedés totalment deslluït i perdés la força que tenia en el conjunt patrimonial de la plaça.

 

 

La intervenció que s'hi ha practicat ha permès recuperar els colors originaris de l'any 1725, data de construcció del rellotge, segons figura en una inscripció. Els treballs han anat a càrrec de l'empresa de Verges Feliu Moy.

El rellotge actual és esgrafiat i va ser restaurat sobre el primitiu. L'esfera està limitada per una doble rodona amb sanefa de tons blaus. Al peu de la busca hi ha un sol groc, amb corona blanca sobre fons blau. Les línies horàries i els números, que són d'estil àrab, són de color ocres. A dalt, a banda i banda de l'esfera, hi ha l'escut vell de Torroella, mentre que a baix a l'esquerra, hi consta la inscripció «Ave Maria».

 

 

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t