NOVA SESSIÓ DIVULGATIVA DE LA SCG

 

El passat dia 1 de desembre, en l'IES-SEP La Mercè, va tenir lloc una interessant conferència a càrrec d'en Josep Maria Casals, de l'Agrupació Astronòmica d'Osona, sobre “EL TEMPS I LA SEVA MESURA”.

El conferenciant va fer una descripció acurada dels diferents plantejaments que ha fet servir l’home al llarg de la seva història per mesurar el Temps, concebut com a transcorrent contínuament i uniformement, mitjançant l’observació de fenòmens successius que ocorren a intervals regulars.

La xerrada ens va oferir l’oportunitat de conèixer i valorar varis sistemes de mesura basats en les observacions astronòmiques, tot aprenent les seves denominacions i aplicacions. Finalment, el conferenciant es va referir al Temps atòmic internacional (TAI) que, a partir de 1964, va representar abandonar tota referència astronòmica per definir la unitat de temps, i passar a una referència física.

La presentació en ppt d’aquesta conferència en breu es podrà descarregar a l’àrea de socis, en l’apartat “Articles gnomònics”.

Volem agrair un cop més al conferenciant la seva col·laboració en les sessions divulgatives sobre la gnomònica que està duent a terme la SCG.

 

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t