EXCURSIÓ A LA SERRA DE BUSA

Presó de Capolatell al Pla de Busa

El treball de recerca que està duent a terme el nostre soci en Lluís Tomàs, sobre l'aparent rellotge de sol de Can Rial, a la Serra de Busa, del qual es publiquen alguns resultats a La Busca de Paper n. 65, i en el n.  66 en preparació, fa pensar que aquest curiós instrument fou col·locat allà dalt per Agustí Canelles durant l'estada que hi va fer l'any 1813, per tal de fortificar el Pla de Busa, amb motiu de la guerra "del francès".

 

 

Conseqüentment, la SCG va organitzar una visita a aquesta masia el dia 8 de maig, amb l'assistència de membres de les Agrupacions Astronòmiques de Vic i de Sabadell, i d'ASTER, i es va poder comprovar que, efectivament, l'antic instrument que està pintat a Can Rial és un rellotge de sol, amb línies per a les 24 hores, i que incorpora una anella o cercle d'Hiparc, per determinar els equinoccis. D'altra banda, per d'altres escrits i documentació addicional que va aportar en Lluís Tomàs en aquesta visita, la teoria més versemblant és que l'autor d'aquest instrument no pot ser altre que Agustí Canelles.

Rellotge de sol de Can Rial

  La SCG, amb l'adhesió de les entitats astronòmiques esmentades, iniciarà les gestions necessàries per tal de protegir aquesta peça històrica i de caràcter únic.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal