NOU RELLOTGE DE SOL A GISCLARENY

 Sant Miquel de Turbians (XII)

 

Gisclareny ha recuperat la presència històrica d'un rellotge de sol a l'església romànica de Sant Miquel de Turbians (XII), dins d'aquest municipi berguedà. Coincidint amb el tradicional aplec que s'hi organitza cada any, el passat dia 9 de maig es va fer la inauguració d'aquest nou rellotge, realitzat pel nostre soci, l'artesà Pere Alpáñez.

 L'alcalde de Gisclareny en l'acte d'inauguració del rellotge de sol

 

Segons fonts municipals, possiblement en aquest antic edifici van residir monjos. Com sabem, aquestes comunitats, per tal de complir els horaris de resos de l'orde, solien guiar-se per un rellotge de sol, del tipus que anomenem canònic, gravat a la mateixa pedra del mur.

 Pere Alpáñez

En memòria d'aquest tipus de rellotge, Pere Alpáñez ha construït per a Sant Miquel de Turbians un rellotge de sol que ha instal·lat a la part baixa del campanar, i que ha cedit gentilment al temple.

 

El rellotge és construït seguint un disseny que vol recordar expressament el traçat d'un rellotge canònic, si bé està fet amb varetes de ferro, té línies horàries per a les mitges hores i numeració romana de IX a VI.

 

 

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal