PEÇA DEL MES DE MAIG EN EL MUSEU DE L'ALHAMBRA

 El rellotge de sol és la peça del mes de maig en el Museu de l'Alhambra. Tots els dissabtes, a partir de les 12:00 del migdia, el Patronat de l'Alhambra i Generalife organitza aquesta activitat, que és gratuïta i que condueix la historiadora de l'art Maria Soledad Gómez.

Entre les diverses ciències en què Al-Andalus va destacar, l'Astronomia va jugar un paper molt important pel seu desenvolupament i alt nivell de perfecció assolit. El coneixement dels astres, més enllà de la cosmologia i la teoria matemàtica, va tenir una sèrie d'aplicacions pràctiques a través de la construcció d'instruments astronòmics d'ús cotidià. Un exemple és aquest quadrant solar.

 

 

 

Aquesta peça, fabricada en una llosa de marbre trapezoidal, pertany a la sèrie de rellotges horitzontals d'hores naturals, que divideixen el dia i la nit en 12 hores iguals per a cada dia, però desiguals segons l'estació de l'any. El quadrant també conté les línies per a senyalar els solsticis d'hivern i d'estiu, diversos signes zodiacals i llegendes en caràcters cúfics. En el centre hi havia un gnòmon metàl·lic, avui desaparegut.

Com ja és conegut, els quadrants solars complien a l'Al-Andalus una funció religiosa en determinar l'hora dels resos diaris. En aquest rellotge, aquest ús es fa palès ja que senyala el moment de l'oració del migdia i de la tarda.

En aquesta intervenció s'analitza en profunditat tots aquests elements que componen aquesta peça, així com la seva funció i ús. Es parla de la gnomònica hispanomusulmana i de l'esciagrafia o estudi de les ombres, i les seves aplicacions en aquest quadrant solar. Se n'estudien, a més, les particularitats i anomalies, comparant-lo amb altres models coetanis, com els quadrants de Madinat al-Zahra, o el que existeix en el Museo Arqueològic d'Almeria.

 

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t

Temps Universal