Skip to main content

EL MANUSCRIT D'AL-MURADI

 

El dia 23 de gener 2012, Eduard Farré, professor de rellotgeria de l'IES La Mercè de Barcelona i vicepresident de la SCG, va pronunciar una interessant conferència sobre el Manuscrit d'Al Muradi.

Es tracta d'un manuscrit molt malmès, actualment conservat a la Biblioteca Medicea-Laurenziana de Florència, copiat per Isaac Ibn Sid de l'Escola de Traductors de Toledo, en el segle XIII. L'original havia estat un manuscrit redactat per l'andalusí Muhammad Ibn Jalaf Al-Muradi en el segle XI, i que Ibn Sid va voler preservar atès que es trobava en precàries condicions; ell mateix explica, en la justificació que fa del manuscrit, que en va fer vàries còpies per tal que no es perdés tot aquell saber...

L'obra consta de 30 capítols que descriuen màquines amb autòmats, destinades a la mesura del temps o com a complement de rellotges d'aigua o clepsidres, i un darrer capítol que parla de la construcció de rellotges de sol. 

La descoberta casual del manuscrit, l'any 1975, per part d'estudiosos i docents de la Universitat de Barcelona, va ser el que va fer posar en contacte la universitat amb el Departament de Rellotgeria de l'IES La Mercè, on es va desenvolupar un prototip de la màquina que es descriu en el primer capítol, per tal de comprovar-ne el correcte funcionament i la bondat dels càlculs i explicacions de l'autor.

 

Farré, acompanyant les seves excel·lents explicacions, va mostrar una interesantíssima reproducció virtual del manuscrit, juntament amb el desenvolupament virtual de cadascuna de les màquines que hi estan ressenyades.

A la conferència hi van assistir el president de la secció de rellotgeria i diversos membres del Col.legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemòlegs de Catalunya (JORGC). 

  • Creat fa .