Passejada a peu pels rellotges de sol de l'Ametlla del Vallès
Breu recorregut per la ciutat
Text: Conxita Bou - Fotografies: Arxiu de la SCG
L’Ametlla del Vallès és un municipi que ofereix la possibilitat de visitar a peu un bon nombre de rellotges de sol.
Si desitgeu fer-hi una passejada, podeu començar per la plaça de l’Ajuntament, al capdemunt del Passeig. L’edifici modernista de l’Ajuntament, obra de Manel J. Raspall, té un rellotge de sol presidint la façana. Aquest rellotge és pintat, a diferència de la resta de la façana que és esgrafiada, la qual cosa fa pensar que ha estat incorporat en època posterior.
D’allà ens dirigirem cap a l’església pel carrer Major. Just abans d’arribar-hi, trobarem la plaça Vella, a l’esquerra, on veurem davant nostre una masia modernista, amb una elegant façana dissenyada per encabir-hi un rellotge de sol. En queden com a testimoni, el gnòmon i l’espai que havia estat reservat per al rellotge, que actualment no hi té cap quadrant dibuixat.
A l’esquerra de la placeta hi ha una arcada que dóna a uns edificis nous (Baixada Roca, 3). Heu de creuar-la i immediatament veureu un rellotge modern, de l’any 1993, de ceràmica, que conté un lema molt típic.
Tornarem enrere i seguirem cap a l’església. Hi passarem per davant i agafarem el carreró de l’esquerra de l’església (carrer de la Font), on es forma una petita placeta en creuar-se amb el carrer Sant Nicolau. Allà hi veurem un altre rellotge modern, ben conservat, fet amb ceràmica (carrer Sant Nicolau, 2, façana Sud-Est).
A continuació, farem unes passes més en direcció Est i entrarem a la Residència Francesca Roig, llar d'Avis "Casal de la Visitació". L’antiga masia mostra, a la façana principal, les restes d’un rellotge que devia ser molt bonic, i que ara només en conserva el gnòmon. Tanmateix, val la pena entrar fins al mirador que hi ha al davant de la masia, per contemplar la bellesa de la panoràmica sobre el Vallès que s’hi veu d’allà estant.
Després d’aquest petit recés, vindria la caminada més llarga, de baixada, ja que hauríem de travessar el poble des de l’església fins a la carretera de Sant Feliu de Codines. Primerament, pel mateix carrer Major, fins a l’encreuament amb el carrer de les Verges.
En aquest encreuament, s’ha d’agafar el carrer Francesc Macià, que és el que baixa esbiaixat per la dreta de la cruïlla. Seguirem fins a trobar la carretera que va a Sant Feliu de Codines, girarem a la dreta, i al cap de pocs metres, trobarem un curt passatge que dur a una petita masia, amagada darrere les cases que són a primera línia de carretera. Hi veurem un rellotge vertical declinant, pintat, de línies molt sòbries.
Tornarem per on hem vingut, i pujarem pel carrer Francesc Macià; fins a tombar a la dreta pel carrer Antic Camí de Caldes que condueix al passeig de l’Ametlla. Un cop arribats al Passeig, hem de tombar a la dreta i baixar uns metres fins al número 24. Allà hi podrem veure un rellotge de sol esgrafiat, molt ben conservat.
Pel mateix Passeig pujarem fins a l’edifici que hi ha a mà dreta que s’anomena “les Galeries”. Hem de travessar-lo i anar a parar al carrer Pompeu Fabra que té el traçat més o menys paral·lel al Passeig (si les Galeries fossin tancades, podem arribar a Pompeu Fabra pel carrer de sobre o de sota). Des d’aquest edifici, abans de baixar unes escales per arribar al nivell de carrer, es pot veure un rellotge de sol vertical al número 25 del carrer Pompeu Fabra. És a la façana Sud, és a dir, a la façana que queda perpendicular al carrer.
Pel mateix carrer Pompeu Fabra baixarem de nou fins a la carretera de Sant Feliu i tombarem a l’esquerra (direcció la Garriga). Després de la cruïlla del Restaurant La Masia i del restaurant Quico, tombarem pel carrer Pinetos, tercer carrer a mà dreta. A l’altura del número , es pot veure un bonic rellotge de sol de ceràmica, signat per J. Girbau, amb corbes de declinació solar, lema i un sol al pol, també de ceràmica.
Des del carrer Pinetons es pot veure encara un altre rellotge esgrafiat, molt elegant, a la casa que està situada a la carretera de St. Feliu, just davant d’on comença el carrer Pinetons. Degut a les magnòlies del jardí, només es pot contemplar de lluny. Amb prismàtics o un bon zoom, a més de l’hora, podrem observar la magnífica figura d’un àngel que sostè un rellotge de sorra.
Aquí donaríem per acabat l’itinerari a peu, ja que els rellotges que queden per veure es troben una mica allunyats del centre.
Tanmateix, si voleu visitar-los, són els següents:
Masia Can Diví, Av. Onze de Setembre, cantonada c/ Llimoner
Cal baixar pel carrer de Can Camp i, a unes 300 metres a mà esquerra, agafar el carrer Pinar, fins al final.
Carretera a Sant Feliu de Codines, km. 27
Can Moret, trencall que surt de la carretera a St. Feliu de Codines al km. 27,5
Can Solé, autovia C-17, km 25,5 (camí al costat de mobles L'Art, direcció BCN)
I, per acabar, facilitem les fotos de tres rellotges de sol que es troben al centre de la vila, però que no es poden veure des del carrer ja que són dins del jardí de propietats particulars.
Dos rellotges desol de ceràmica, signats per M. Pastor, de l’any 1956.
Es troben tots dos a l’interior de dues masies, al carrer Major.
Rellotge de ceràmica, signat per J. Girbau, de gran precisió i bellesa, amb analemes a totes les línies horàries, corbes de declinació solar i signes del zodíac.
És al carrer de Sant Pere.