Skip to main content

Coneix la

SOCIETAT CATALANA DE GNOMÒNICA

Fomenta l'estudi i el coneixement de tot alló que estigui relacionat amb la mesura del temps, amb la mesura clàssica del temps.

Qui som, què fem

La Societat Catalana de Gnomònica, des de la seva fundació el 1988, ha intentat donar a conèixer el gran patrimoni de rellotges de sol que tenim als Països Catalans. Per dur a terme aquest objectiu, va iniciar en aquella data un registre dels rellotges de sol que es poden trobar en aquests territoris, tant els més antics com els més moderns i sofisticats. Gràcies al treball de camp dels nostres socis i col·laboradors, i també gràcies a persones que ens han comunicat espontàniament l'existència dels seus propis rellotges, actualment la nostra base de dades consta de més de 7.300 entrades, les quals posem amb molt de gust a disposició de qui vulgui consultar-les.
Si coneixeu l'existència d'algun rellotge de sol encara no ressenyat al nostre inventari o trobeu alguna dada incorrecta, no deixeu de fer-nos-ho saber. Si sou aficionats als rellotges de sol, si voleu col·laborar en la tasca d'apropar la societat a aquests enginys per a la mesura del temps, que són també mostra de l'art i de la història de la nostra terra, uniu-vos a nosaltres i ajudeu-nos a engrandir el cercle.

Aquesta entitat fou fundada l'any 1988 per un col·lectiu de persones de les més diverses professions (antiquaris, arquitectes, astrònoms, ceramistes, comptables, enginyers, escultors, historiadors, matemàtics, mestres, pagesos, paletes, pintors, rellotgers) que estaven interessades en els Rellotges de Sol i que aspiraven a reunir tothom que en fos aficionat, a fi de fomentar l'estudi i el coneixement de tot alló que estiguès relacionat amb la mesura del temps, amb la mesura clàssica del temps. 

Objectius

Són objectius fonamentals d'aquesta associació:

  • Fomentar l’estudi i la investigació dels rellotges de sol i altres instruments relacionats amb la mesura del temps. 
    Promoure'n la construcció, recuperació i restauració. 
  • Impulsar la realització de publicacions sobre el tema (traduccions, monografies, butlletins, reedicions, etc.) 
  • Realitzar l’inventari i la catalogació del patrimoni existent en els Països Catalans.
  • Organitzar i fomentar activitats relacionades amb aquest tema, com ara: recerques, conferències, reunions, cursets, intercanvis, concursos, visites, viatges, etc.
  • Promoure l’intercanvi amb altres societats afins d’arreu.
  • Assessorar i col·laborar amb entitats i organismes per a la realització d’activitats relacionades amb els objectius de l'associació.
  • Defensar el nom i prestigi de l’ofici de Quadranter com a professional de la Gnomònica.
La Junta Directiva

Vicent Aragonés  - President
Eduard Farré - Vicepresident
David Porta - Tresorer
Marina Porta - Secretària
Salvador Alventosa - Vocal
Conxita Bou- Vocal
Rosa Boyer - Vocal
Lupe Feria - Vocal
Ricard Llorens - Vocal
Xavier Tomàs - Vocal

Què fan els Socis

Què fan els socis? 

a)    Reben quadrimestralment LA BUSCA DE PAPER, revista de la Societat en la qual es publiquen treballs relacionats amb els rellotges de sol i altres instruments per a la mesura del temps. Tots els socis estan convidats a enviar els seus articles o comunicacions per a ser publicades en la revista.

b)    Disposen de les aules-taller del Departament de Rellotgeria de l'Institut La Mercè, seu de la SCG, per al desenvolupament de projectes que tinguin a veure amb instruments relacionats amb la mesura del temps, amb la supervisió de la societat.

c)    Tenen dret a la consulta i préstec dels llibres i revistes que constitueixen el fons bibliogràfic de la SCG. La Biblioteca es troba a la seu de la SCG.

d)    Intercanvien experiències i coneixements amb altra gent interessada en la gnomònica i temes afins, a través de la participació en conferències, excursions i diferents activitats que organitza la SCG.

FES-TE SOCI de la SCG!

Nom i Cognoms
Adreça completa *
Codi Postal *
Població *
Telèfon
Email *
DNI/NIF *
Sol·licita la seva inscripció a la Societat Catalana de Gnomònica*
Residents a l'Estat espanyol (52€ l'any)
Residents a la resta d'Europa (61€ l'any)
Residents a la resta del món (70€ l'any)

Residents a l'Estat Espanyol: Domiciliació del rebut anual a entitat bancària o de crèdit. Ben aviat rebreu una butlleta d'autorització bancària.

Residents a l'estranger: Mitjançant xec bancari.

Temes d'interès
Estudi
Disseny i traçat
Història
Inventari
Recerca
Restauració
Tècniques de construcció
Bibliografia i nomenclatura
Treball de camp i sortides
Intercanvis
Afers professionals
Altres