Skip to main content

Rellotge de Sol Humà - Roses 9/9/2012 - 12 h

 

L’equip d’Educ’art del servei educatiu amb l’ajuntament de Roses impulsa aquest projecte d’un rellotge de sol humà dins de les celebracions de la Diada.

El rellotge de sol analemàtic disposa d'una escala de dates sobre la que cal situar diàriament el gnòmon indicador. Això ha fet que en aquest tipus de rellotge sigui la mateixa persona la qui assenyala l'hora amb la seva ombra. 

En el cas de la Ciutadella el rellotge està pensat per fer-ho amb persones que facin de número, un dia com a celebració especial, i que pot ser repetit en altres ocasions.

Tots els càlculs per mesurar l'hora solar exacte a la Ciutadella de Roses estan fets per Aleksandr Boldyrev, (www.boldyrevsundials.com) científic rus i especialista en rellotges de sol que s'ha bolcat en el projecte. També s'ha inclòs una marca especial per l’11 de setembre, Diada de Catalunya. 

Per la realització d'aquest projecte disposem d’una banderola amb les instruccions de com obtenir l'hora solar que estarà a l’abast de tothom, i una plataforma amb l’analema per posar a terra a on estan marcats els mesos, el moment de transició del zodíac i la data de l’ 11 de setembre.

 

A l'hora de fer el rellotge es necessitarà com més gent millor ( 12 persones per fer les 12, 11 per les 11.....fins a 84 persones), a més d'haver les marques efímeres( amb guix en pols) de les línies horàries. També faria falta la persona que farà de gnòmon ( d'agulla o busca) que ens ho podrem tornar o provar qui vulgui.

 

Com a part de la celebració hi haurà la intervenció de la colla Gegantera de Roses i les Danses Tradicionals de Cristina Barceló, en un gran vermut musical. Acabarem amb un tastet dels bons productes de la comarca.

 

El Rellotge de Sol funciona quan ens ajuntem tots i el fem realitat, aquest per a mi és el valor primordial. En un espai com la Ciutadella de Roses, on la història s’explica a través de tots els qui hi han viscut des dels grecs fins avui en dia amb el museu i el jaciment arqueològic. Aquest rellotge de sol humà celebra aquesta línea continua d’homes i dones que han fet possible la supervivència d’aquest lloc especial.

 

 

Roser Raluy

Servei Educatiu de l’Espai Cultural la Ciutadella

Telèfon 972 15 14 66 / Mòbil 608 035 049 / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 

  • Creat fa .