Skip to main content

JA ÉS AL CARRER EL N. 66 DE LA BUSCA DE PAPER

Acaba de sortir al carrer el número 66 de la nostra publicació adreçada als socis de la SCG, La Busca de Paper. Tots els socis, a qui ja ha estat distribuïda en paper, poden baixar-se-la en format digital des de l'àrea per als socis.
En aquest número, a part de les seccions habituals, podreu trobar-hi diversos articles de temàtiques variades, que inclouen la segona part de l'article escrit pel nostre soci en Lluís Tomas, sobre la personalitat del polifacètic Agustí Canelles, i de l'interessant rellotge de sol de Can Rial, del qual Canelles n'és probablement l'autor. Us oferim un nou capítol de la Cronologia de la Cronometria, a càrrec d'Eduard Farré, qui, a més, ens parla del darrer rellotge de sol construït pel nostre benvolgut soci José Luis Basanta.
Aquest número també inclou un nou interessant article d'en Rafael Soler, sobre quadrants en una superfície qualsevol, així com una detallada explicació a càrrec de Joan Girbau sobre la construcció del rellotge de sol a la cara nord de la Masia Mariona, al Montseny.

Tenim la satisfacció de poder comptar també amb vàries aportacions d'altres socis nostres, com ara en Robert Bargalló, que ens parla del seu interessant quadrant solar de lectura directa; en Jordi Nogué, que ens fa una ressenya de la restauració del rellotge de Can Miravitlles, o en Joan Vázquez que ens ofereix la recuperació d'un article de fa 20 anys sobre un rellotge de sol ja desaparegut a la Seu d'Urgell.
Agraïm dues col·laboracions destacades: la del nostre col·lega italià, l'arquitecte Giuseppe Ferlenga, amb el seu article sobre la meridiana monumental que va construir recentment a Negrar, i l'article sobre la meridiana de cambra fosca que el nostre bon amic i col·lega Antoni Cañones va descobrir i estudiar en el Convent de la Puríssima Concepció de Benissa (Marina Baixa).
Trobareu també unes breus ressenyes de les darreres activitats de la SCG: l'excursió a Otos i la visita a Can Rial, a la Serra de Busa.
I finalment, volem també esmentar el simpàtic article que ens ha fet arribar el Departament d'Educació Visual i Plàstica de l'Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt, en el qual es detalla tots els aspectes que han viscut una colla d'alumnes que es van posar el repte de construir un rellotge de sol analemàtic en el pati del seu Institut. Ens agradaria que aquesta experiència tan interessant fos secundada per altres escoles i instituts. Trobareu l'article a l'apartat Gnomònica jove.
Com hem fet darrerament, us oferim un article perquè us el baixeu en format PDF i us animeu, els qui encara no ho hàgiu fet, a fer-vos socis de la Societat Catalana de Gnomònica i, d'aquesta manera, fer cada dia més gran l'interès pels rellotges de sol al nostre país. En aquest cas es tracta de l'article d'Antonio Cañones: "Meridiana de cambra fosca de temps mitjà i temps vertader a Benissa", que tracta de l'única meridiana d'aquest tipus coneguda fins al moment en els Països Catalans.
 

 

  • Creat fa .