Skip to main content

La fotografia de 1.800 milions de píxels que mostra la superfície de Mart com mai l’havies vist

https://www.vilaweb.cat/noticies/fotografia-superficie-mart/amp/?__twitter_impression=true

Foto 360 graus de Mart

Una panoràmica de mil vuit-cents milions de píxels forma la imatge amb més resolució mai vista de la superfície de Mart, gràcies al teleobjectiu de les càmeres del vehicle robòtic Curiosity de la NASA.

La imatge mostra concretament la regió de ‘Glen Torridon‘, al costat del Mont Sharp, que el Curiosity està explorant actualment. Les fotografies van ser fetes entre el 24 de novembre i l’1 de desembre de 2019.

El que no tothom sap és que en l'estructura del Curiosity hi ha instal·lat un rellotge de sol.

 

Marsdial 2020

Minut 2,30 del vídeo que trobareu en l'article de Vilaweb

 

Marsdial

Un primer pla del Marsdial, a punt per a ser muntat en el Curiosity

Atès que el Marsdial està sobre una superfície mòbil, calia afegir les línies horàries digitalment sobre la imatge, en funció de la localització i direcció del rover. En aquest sentit, a la inversa funciona com una brúixola: si coneixem l’hora marciana local, veient cap a on apunta l’ombra, sabrem la direcció del rover. (Fernando Ballesteros Roselló, a la Busca de Paper n. 69, p. 5-6, "Dos Mons, un Sol")

El creador del Marsdial fou Woody Sullivan, físic, astrònom, historiador de la Ciència, i Professor a la Universitat de Washington, Seattle. És membre de la NASS i com a tal ens va visitar l'estiu del 2011. El vam acompanyar a visitar alguns rellotges de sol de Barcelona, i vam poder parlar del seu projecte sobre el Marsdial i també sobre l'expedició al Pol Sud de 2009 en què la SCG participà. Durant el seu viatge a Catalunya va tenir ocasió de passar uns dies al Pirineu i des d'allà ens va enviar aquesta imatge presa al cim del Canigó.

Canigou peak.15Jul11

Woody Sullivan i la seva esposa en el pic del Canigó, juliol 2011