Skip to main content

Conferència: EL CALENDARI

Conf.JM.Casals 2016 12 14

El dia 14 de desembre, a l'IES La Mercè, vam rebre la visita de Josep Ma Casals, membre de l'Agrupació Astronòmica d'Osona, qui ens va impartir una conferència sobre "El Calendari", enfocada principalment a explicar-ne característiques i curiositats que en general potser no són tan conegudes.

Es van tocar temes com ara el fet que les unitats més grans per repartir el temps no són totes múltiples exactes de les unitats més petites, la qual cosa evoca la seva història i les influències, no sempre científiques, que ha rebut el calendari fins a arribar al model que utilitzem en aquest moments, instituït pel papa Gregori XIII.

Papa Gregori XIII

Es van repassar els diferents tipus de calendaris (lunars, solars i lunisolars) i les diferents cultures i religions que els usaven, i en conseqüència es va fer incís en l'etimologia tant dels noms

 dels dies de la setmana, com dels mesos de l'any, amb la influència que hi van tenir en la seva formació tant les qüestions mitològiques, com les polítiques o les religioses.

El calendari gregorià va entrar en vigor l'any 1582, a partir de la proposta d'una comissió nomenada per estudiar la reforma i corregir els errors derivats de l'aplicació del calendari julià (promulgat per Juli Cèsar). La reforma gregoriana es va adoptar immediatament per part dels països catòlics, com Itàlia, França, Espanya, Portugal i Polònia, però els països protestants van tardar molt més a implantar el nou calendari: la majoria van tardar un o dos segles. Aquesta situació és font de problemes per als historiadors, ja que alguns fets històrics importants consten registrats en dates diferents.

Finalment, el conferenciant va mostrar un senzill procediment per calcular els dies viscuts per cada persona, i també vam veure algunes curioses propostes que s'han fet per establir nous calendaris.