Skip to main content

Taller per a nens i nenes a la Universitat de Girona

UdG Web foto 1

El dissabte 14 de desembre, la Societat Catalana de Gnomònica va dur a terme una interessant activitat en la UdG, a càrrec de Marina Porta i Lupe Feria, acompanyades per Joan Ramon Porta, els quals van oferir un taller de rellotges de sol adreçat a nens i nenes de 6 a 9 anys, dins d'un projecte creat per la FANJAC (Fundació d'Ajuda a Nens i Joves amb Altes Capacitats) amb la col·laboració de la UdG, amb l’aprovació de la delegació d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Girona i amb l’ajut de la Diputació de Girona i el Consell Social de la UdG.

El taller s’emmarcava en el projecte extracurricular per l’any 2020 anomenat: Hi som a temps!  pensat per a nenes i nens amb altes capacitats, des de 1r de primària fins a batxillerat. La SCG va ser-hi convidada per tal de tractar el concepte del temps cronològic i els rellotges, en concret dels rellotges de sol. 

 UdG Web foto 2

El projecte consta de 5 sessions mensuals, totes elles en dissabte, en les quals es tracta un tema en concret i on es convida un expert en la matèria. Les sessions tenen l’objectiu de treballar la motivació, l’autoconfiança, la interrelació personal, les habilitats socials, l’actitud de cooperació i el treball en equip, entre d'altres.

L'activitat que Lupe Feria i Marina Porta van preparar es va compondre d'una breu introducció en què, d’una manera clara i senzilla, es va oferir un esboç del concepte temps i es van mostrar diferents tipologies de rellotges: de sorra, d’aigua, d’agulles, digitals, de polsera, de sol i, amb el consum d’una espelma, es va mostrar la durada del taller.

La segona part del taller es va dur a terme la construcció d’un rellotge de sol equatorial.

Una trentena d’infants van elaborar el seu propi rellotge i sense adonar-se’n van treballar diversos conceptes de geometria com:  rectes, rectangles, punt mig, angles...  les hores i les estacions de l’any així com l’ús d’eines i materials, com el porta angles o el cartó-ploma.

Primer, en una cartolina van dibuixar dos rectangles de 10 x 16 cm i  en el punt mig del costat més llarg fan fer néixer 12 angles consecutius de 15º.  

UdG Web foto 4Després de tenir les dues cares del rellotge dibuixades, les cares dels rellotges on es podrà llegir les hores solars a l’hivern i a l’estiu, ho van tallar i enganxar a les peces de cartó ploma que vam preparar ràpidament amb l’ajut de l’equip de la FANJAC.

Havent enganxat les cartolines de les hores, calia muntar la peça triangular que fa de gnòmon i de suport, i on escrivien les coordenades geogràfiques de nord i sud.

 Tot bon punt els nens i nenes van tenir enllestit el muntatge, es va mostrar un vídeo amb el qual van poder visualitzar el moviment del Sol i l’efecte de la seva ombra en el rellotge equatorial construït, de manera ràpida sense haver d’esperar el moviment real del Sol.

Finalment, cada nen i nena va marxar a casa amb el seu rellotge de sol equatorial.

Esperem haver estat capaços de transmetre la nostra passió per la ciència de la gnomònica als joves participants, als mestres i a tot el personal col·laborador. Agraïm haver format part d’aquesta enriquidora experiència i esperem poder col·laborar en futures edicions.

UdG Web foto 5